Sucha karma czy gotowanie ?



Sucha karma czy gotowanie ?

Istnieje kilka sposobów karmienia psów – możemy podawać gotowe karmy (suche) lub przygotowywać posiłki sami. Niektórzy twierdzą że najlepsza jest gotowa karma, inni natomiast że pies najlepiej rozwija się na własnoręcznie przygotowanym pożywieniu.

Gotowa karma przemysłowa – jest kompletna i prawidłowo zbilansowana, zawiera wszystkie składniki pokarmowe, których potrzebuje pies. Jej zaletą jest to, iż jest najwygodniejszą formą karmienia - nasz yoreczek nie brudzi pyszczka a karma nie psuje się tak szybko jak gotowane jedzenie.
Obecnie naszym rynku mamy bardzo duży wybór karm, dzięki którym możemy jeszcze lepiej dopasować karmę do specyficznych wymogów naszego pupila.

Posiłki przygotowywane w domu – komponuje się je z mięsa, warzyw oraz wypełniaczy (1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 wypełniacza). Przygotowywanie pełnowartościowego posiłku w domu wymaga ogromnego poświęcenia i zaangażowania czasowego, a przede wszystkim zrozumienia i spełnienia wszystkich potrzeb żywieniowych twojego pupila. Nie jest łatwe prawidłowe zbilansowanie składu tak przygotowanego posiłku: musi on zawierać odpowiednią ilość białek, tłuszczy, wapnia, fosforu, witamin, mikroelementów i włókna. Składniki te muszą ponadto występować we właściwych proporcjach. Jeśli przygotowywane posiłki nie będą właściwie skomponowane, szybko pojawią się objawy niedoborów, które mają negatywny wpływ na zdrowie i rozwój psa.

Ja jestem zdania, że obie opinie zarówno gotowa karma jak i własnoręczne przygotowywanie posiłków mają w sobie trochę prawdy. Jednak podstawą diety moich piesków jest sucha karma, natomiast raz lub dwa razy w tygodniu sama gotuje im posiłki.

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na obiadki dla naszych pupili:
  • Kurczak z ryżem
    Składniki: pierś z kurczaka, marchewka, ryż (drobna kasza).
    Pierś z kurczaka dobrze sparzyć, ugotować ryż. Marchewkę zetrzeć i również ugotować. Posiekać drobno pierś z kurczaka wymieszać z ryżem i marchewką (wraz z wodę w której się gotowała).
  • Kurze łapki
    Składniki: (nóżki, skrzydełka kurze), marchewka, makaron.
    Kurze łapki ugotować ze startą marchewką, po ugotowaniu kurze łapki (skrzydełka) obrać i wymieszać z ugotowanym drobnym makaronem (najlepiej drobne gwiazdeczki).
  • Wołowina z warzywami
    Składniki: wołowina bez kości, marchewka, pietruszka, seler, ryż (kasza drobnoziarnista lub makaron).
    Wołowiną gotować przez około 10 minut, następnie dodać starte warzywa i gotować razem, do całkowitego odparowania wody. Całość wymieszać z ryżem lub makaronem, wołowiną wcześniej drobno posiekać.
  • Serca z warzywami
    Składniki: serca drobiowe, marchew, pietruszka, seler, ryż (kasza, makaron).
    Dobrze umyte serca ugotować wraz ze startymi warzywami. Po ugotowaniu drobno posiekać i wymiesza z ryżem (makaronem, kaszę).
  • Ciasto wątróbkowe (może zastąpić kupne smaczki, które nie wiadomo, z czego są)
    Składniki: 0,5 kg wątróbki drobiowej - zmielić, 2 szklanki mąki, 2-3 jajka, 1/3 - 1/4 szklanka oleju, ząbek czosnku, szczypta soli,
    Cienki placek pieczemy około 30 minut w temp. 200-220 stopni.
  • Torcik dla psa.
    Składniki: Wątróbka, Kawałek piersi z kurczaka, żelatyna (troszeczkę),
    Drobiową wątróbkę i kawałek piersi z kurczaka gotujemy, po ugotowaniu wyciągamy, a do bulionu, który pozostał dodajemy trochę żelatyny. Pokrojoną wątróbkę i mięso wykładamy w jakiś pojemniczek i zalewamy wszystko bulionem, następnie wkładamy do lodówki, za jakieś trzy godziny gdy zastygnie wyciągamy, można udekorować psimi ciasteczkami lub po prostu suchą karmą i torcik gotowy!

Uwaga! Nie należy dodawać żadnych przypraw do przygotowywanych potraw (soli, pieprzu , bulionów, rosołków). Pies to nie człowiek i nie wszystko co według nas jest niezbędne jest potrzebne psu, wręcz przeciwnie przyprawy mogą spowodować kłopoty pokarmowe.



fragmenty z poradnika dla opiekuna Royal Canin.


Powrót